Hechte band door mantelzorg

Broer en zus lopen over straat

Bij mantelzorg denk je niet zo snel aan jongeren. Toch zijn er, ook in Haarlemmermeer, veel jongeren die een zorgtaak op zich nemen. Deze jonge mantelzorgers zorgen thuis voor een naaste die langdurige ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief is. Anouk uit Hoofddorp is 17 jaar en zij is zo’n jonge mantelzorger. Zij zorgt voor haar broertje.

Anouk zit op het Nova College in Hoofddorp in het tweede jaar van de opleiding interieur adviseur. “Ik zorg, samen met mijn ouders, opa en oma, voor mijn grote kleine broertje. Hij is 14 jaar, dus jonger dan ik, maar hij is heel groot. Hij heeft autisme. Vaak zien mensen autisme niet als iets waar mantelzorg voor nodig is. Dat merk ik wel. Hij is heel normaal, maar raakt snel overprikkeld en dan weet hij niet wat hij met zichzelf aan moet of hoe hij hulp moet vragen. Dan help ik hem, laat ik hem zijn verhaal vertellen en luister naar hem.” 

Zorg

Anouk zorgt eigenlijk sinds zijn geboorte voor haar broer. “In groep 3 ging mijn broer naar het speciaal onderwijs. Toen werden ook de onderzoeken gestart waaruit naar voren kwam dat hij autisme heeft. Er werd gekeken hoe we hem het beste kunnen helpen. Dat alles krijg je als tienjarige wel mee. Het was in huis af en toe een beetje een chaos. Dat gaat niet langs je heen.”
Anouk legt uit hoe de zorg eruitziet. “Het is niet heel veel fysieke zorg. Het is meer een soort mentale steun die ik geef. Ik ben de zus bij wie hij altijd terecht kan, mocht hij dat willen. Het is moeilijk uit te leggen. Ik zorg als het nodig is. Soms zie ik dat hij hulp nodig heeft en die geef ik dan. Soms krijg ik de vraag om te helpen, van mijn ouders of van mijn broer zelf.”

 

Lees het hele artikel op InforMeer.