Eenzaamheid, wat kan jij doen?

portretfoto's van twee vrouwen en twee mannen

Eenzaamheid is een onderwerp waar niet altijd open over gesproken wordt. Toch zijn er veel mensen die eenzame gevoelens hebben. Dit kan bij iedereen, jong en ouder voorkomen. In Haarlemmermeer kunnen inwoners bij veel organisaties terecht om iets aan eenzaamheid bij zichzelf of van anderen te doen.

Uit onderzoek van de GGD Kennemerland blijkt dat 46% van de inwoners van Haarlemmermeer zich wel eens eenzaam voelt. Net als in de rest van Nederland is dit cijfer, mede door corona, iets toegenomen. Dit geeft aan hoe belangrijk het is en blijft om het met elkaar over dit onderwerp met te hebben. Eenzame gevoelens zijn heel normaal. Het kan moeilijk worden als er weinig sociale contacten zijn voor een beetje gezelligheid of om dieper liggende gevoelens te kunnen delen. De behoefte aan deze sociale interactie en wanneer eenzame gevoelens voor komen, is voor iedereen anders. Wat kan jij doen tegen eenzaamheid? Check af en toe bij jezelf, vrienden en kennissen of zij  last hebben van eenzaamheid of soort gelijke gevoelens. Bespreek wat helpt om de gevoelens te verminderen, een klein gebaar kan soms al genoeg zijn.

Aanbod van organisaties in Haarlemmermeer

In Haarlemmermeer zijn veel verschillende organisaties die inwoners met eenzame gevoelens kunnen helpen en ondersteunen. Op de pagina ‘Eenzaamheid, wat kan jij doen?’ van MeervoorElkaar staan korte verhalen en tips over wat je kunt doen om de eenzame gevoelens tegen te gaan. Zo vond Farida aansluiting door mee te doen aan een taalwandeling. Volgde Ronald de cursus creatief leven en leerde hierdoor hulp te vragen aan anderen. Kay bezoekt vaker een jongerencentrum waar hij jongeren met dezelfde interesses ontmoet. En vond Lisanne via Roads een maatje waarmee zij leuke dingen doet en zo meer zelfvertrouwen krijgt. Het zetten van de eerste stap kan soms lastig zijn. Er zijn veel organisaties en vrijwilligers die klaar staan om je op weg te helpen. Dit hebben Farida, Ronald, Kay en Lisanne ook ervaren.

Vrijwilligersplatform Haarlemmermeervoorelkaar

Haarlemmermeervoorelkaar is dé vacaturebank van Haarlemmermeer voor vrijwilligersvacatures. Er staan individuele hulpvragen, maar ook van organisaties. Ook kun je als inwoner jouw hulp aanbieden als je ruimte hebt om iemand te helpen.

Alliantie Samen tegen eenzaamheid

In 2019 is in Haarlemmermeer de alliantie ‘Samen tegen eenzaamheid’ opgezet. Met deze alliantie wordt de samenwerking tussen organisaties versterkt. Ondernemers, bedrijven, sport-, cultuur-, welzijn- en zorgpartijen die nog niet zijn aangesloten kunnen de ik-doe-mee verklaring ondertekenen. Hiermee geef je als organisatie aan je in te zetten om eenzaamheid te verminderen.