Veilig wonen

Soms zijn aanpassingen aan uw huis nodig. Bijvoorbeeld als u door ouderdom, ziekte of een handicap moeite heeft met lopen en bewegen.

Aanpassingen in huis zijn bijvoorbeeld:

  • weghalen van drempels
  • elektrische deuropeners en lichtschakelaars op zithoogte
  • wandsteunen in badkamer, toilet of naast de trap
  • verhoogd toilet
  • douchezitje aan de wand
  • traplift

Kijk op de website Mijn huis op maat voor informatie over de mogelijkheden.

Lukt het aanpassen van uw woning u niet zelf? Vraag uw familie, vrienden of buren om hulp. Of schakel een vrijwilliger of vakmensen in. Als u uw woning huurt, zijn er regels voor wat u wel en niet mag aanpassen. Ook kan uw verhuurder u mogelijk helpen.

De gemeente vergoedt soms aanpassingen die nodig zijn om zelfstandig te blijven wonen. Maar niet alles. Ook is er een eigen bijdrage. Vraag uw gemeente om meer informatie.

Huurt u een woning via Ymere dan kunt u gebruik maken van een service abonnement.


Meld de plekken waar u zich onveilig voelt bij een wijk- of buurtagent. Geef het door aan de gemeente als de straatverlichting niet werkt. Of maak een (anonieme) melding als u iets hoort of ziet waar u zich niet prettig bij voelt.

Voelt u zich onveilig omdat u iets naars heeft meegemaakt zoals een inbraak, brand of geweld? Praat over uw gevoelens. Bel bijvoorbeeld De Luisterlijn. Slachtofferhulp kan u ook helpen.

Kijk ook naar de mogelijkheden om uw huis beter te beveiligen. Op de website van de brandweer staan tips om brand te voorkomen. Op de website Maak het ze niet te makkelijk vindt u tips tegen inbraak.

Steeds meer buurten hebben WhatsApp Buurtpreventie. Via een WhatsApp-groep wisselt u gratis informatie uit over uw buurt. Bijvoorbeeld over een inbraak of iemand die zich verdacht gedraagt. Zo helpt u mee aan een veiligere buurt en kunt u inbraken voorkomen.

Op de website van Stichting WABP (WhatsApp Buurtpreventie) kunt u opzoeken of er in uw buurt al een groep bestaat.

Claim je straat

Bewonersgroep in een wijk van Hoofddorp die informatie deelt via een eigen website over veiligheid in straat en wijk.

Brandweer Nederland

De Luisterlijn

Dag en nacht een luisterend oor

Telefoonnummer
088 076 70 00

Maak het ze niet te makkelijk

Mijn Politie

Slachtofferhulp

Biedt emotionele hulp, begeleiding in het strafproces en hulp bij schadevergoeding.

Telefoonnummer
0900 01 01

WhatsApp Buurtpreventie (WABP)

Website
www.wabp.nl


Met een personenalarmering komt er in noodsituaties meteen hulp.

Bijvoorbeeld als u in huis bent gevallen of als u zich plotseling niet goed voelt.

U kunt dag en nacht de meldpost waarschuwen, door middel van een knop in huis of een mobiele telefoon. Of via een zender om uw nek, pols of aan uw broekriem.

Heeft u personenalarmering nodig? Informeer bij uw zorgverzekeraar of die een deel van de kosten vergoedt. Tijdens het spreekuur in de Slimotheek kunt u met een medewerker bespreken wat voor u een passende oplossing is. Of neem contact op met een sociaal makelaar van Meerwaarde.

MeerWaarde - Sociaal makelaars

Personenalarmering Haarlemmermeer

Personenalarmering is er voor iedereen die met een veilig gevoel thuis wil blijven wonen. Bent u bijvoorbeeld minder goed ter been, bang dat u in huis valt of heeft u andere zorgen over uw mobiliteit? Dan kan personenalarmering voor u een goede oplossing zijn. Ook voor mantelzorgers of voor uw kinderen is het vaak een prettig idee dat er snel gereageerd wordt wanneer u hulp nodig heeft.

Postadres
Postbus 200
9410 AE Beilen

Telefoonnummer
088 980 09 53

Rijksoverheid - langer thuis blijven wonen

Slimotheek

In de Slimotheek leent u slimme hulpmiddelen voor veilig en comfortabel wonen. Voor uzelf, of voor iemand voor wie u zorgt. Denk aan bijvoorbeeld een robotstofzuiger, een kalenderklok, een slimme deurbel, een eenvoudige mobiele telefoon of een makkelijke afstandsbediening.

U kunt een afspraak maken voor meer informatie over een product door een mail te sturen naar slimotheek@haarlemmermeer.nl. Voor Hoofddorp of Nieuw Vennep kunt ook bellen naar Allerzorg: 0252 – 785 173. Voor Badhoevedorp kunt u bellen naar De Meerwende: 020 – 247 0100

Bezoekadres
Raadhuisplein 7
2132 TZ Hoofddorp

Zorg en zekerheid - vergoeding personenalarmering


Probeer de problemen eerst zelf met uw buren te bespreken. Buurtbemiddeling helpt buren bij ruzie. Dit doen ze gratis. Bijvoorbeeld als u ruzie of een verschil van mening met uw buren heeft en dit samen wilt oplossen. Er komt dan een bemiddelaar. De bemiddelaars zijn medebewoners. Zij zijn speciaal opgeleid om te bemiddelen tussen buurtbewoners. Ze kiezen geen partij. Zij gaan met beide partijen in gesprek en helpen met zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Komt u er met buurtbemiddeling niet uit? Of is er geweld? Bel dan de politie. Op de website Problemen met je buren en op de website van de politie vindt u informatie en tips.

MeerWaarde - buurtbemiddeling Haarlemmermeer

Buurtbemiddelaars proberen om buren die overlast van elkaar ervaren gezamenlijk om de tafel te krijgen. Ze begeleiden het gesprek en helpen de buren om het probleem onderling op te lossen.

Bezoekadres
Dokter van Dorstenstraat 1
2132 JR Hoofddorp

Telefoonnummer
023 569 88 83

Politie - burenruzie

Problemen met je buren