Hulp bij vervoer

In de meeste bussen en treinen kunt u met een rollator of rolstoel reizen. Kijk op de website van het vervoersbedrijf wat er mogelijk is. De belangrijke overstappunten in de hogesnelheidsverbindingen van Connexxion/Regionet zijn alle toegankelijk.

Met een scootmobiel mag u wel mee in de trein, maar niet in de bus. Soms mag u ook met uw scootmobiel mee in tram of metro.

Heeft u hulp nodig bij het reizen? Op veel stations kan de NS u helpen met het reizen met de trein. Bel minimaal 1 uur voordat u wilt vertrekken met de NS. Vertel welke reis u wilt maken. Geef aan of er een rolstoel, scootmobiel of begeleider meegaat. De NS-medewerkers helpen u dan de trein in en uit.

Meer informatie over reizen met de trein vindt u op de website van NS.

Als aanvulling op het openbaar vervoer rijdt de MeerOVbus tussen 6.00 en 00.00 uur. Met de MeerOVbus reist u 7 dagen per week tussen speciale MeerOVbus-haltes. Elke woonkern in Haarlemmermeer heeft ten minste 1 halte. Er zijn geen vaste routes of dienstregeling. Vooraf online reserveren bij RegioRijder. U kunt ook bellen. U kunt tot uiterlijk 1 uur van tevoren reserveren. Een dag voor vertrek reserveren heeft wel de voorkeur, voor een goede planning. Vooraf meerdere ritten tegelijkertijd reserveren kan ook.

Durft of kunt u nog niet zelfstandig reizen? De OV-coach gaat samen met u de route oefenen. Dit kan met het openbaar vervoer, scootmobiel, fiets of lopend.

Kunt u vanwege een beperking niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer? Dan kunt u een OV-begeleiderskaart aanvragen. Met een OV-begeleiderskaart reist 1 begeleider gratis met u mee in trein, metro, tram en bus. Kijk voor meer informatie op de website van Argonaut.

Gemeente Haarlemmermeer - MeerOVbus

Ik wil vervoer.nl

OV-coach

Woon je in één van de gemeenten van de Vervoerregio Amsterdam die je ziet op de kaart rechts? Ben je 12 jaar of ouder? Wil je graag zelfstandig leren reizen?  Neem contact met ons op.

E-mailadres
ov-coach@mee-az.nl

Telefoonnummer
020 308 45 00 (gratis)

RegioRijder - reserveren MeerOVbus

De reserveerlijn is dagelijks bereikbaar van 05.00 tot 00.30 uur.

Voor deze ondersteuning heeft u een beschikking/verwijzing of indicatie nodig.

Argonaut Advies

Voor informatie, advies en het aanvragen van een OV-begeleiderskaart.

Telefoonnummer
030 235 46 61

NS - reizen met een functiebeperking


Kunt u niet (zelfstandig) reizen met het openbaar vervoer? U kunt gebruikmaken van onderstaande mogelijkheden:

Buurtvervoer

Er zijn verschillende vormen van lokaal vervoer. Denk bijvoorbeeld aan vervoer voor het doen van uw boodschappen of bezoek aan het ziekenhuis. Burenhulpdiensten en de seniorenverenigingen in Hoofddorp, Zwanenburg en Nieuw-Vennep regelen busvervoer voor hun leden. AutoMobiel is in heel Haarlemmermeer beschikbaar en deze vrijwillige chauffeurs rijden ook naar bestemmingen buiten de regio. Zoekt u een vrijwilliger met wie u af en toe kunt meerijden? Haarlemmermeer voor elkaar is een zorgmarktplaats op internet. Hier bieden vrijwilligers hun diensten aan.

Regiorijder

Heeft u een beperking? En kunt u daardoor niet reizen met het openbaar vervoer? Dan kunt u bij de gemeente een pas aanvragen voor de RegioRijder. Met de RegioRijder reist u binnen de regio van deur tot deur. RegioRijder rijdt elke dag.

Valys

Wilt u buiten de regio reizen? Dan kunt u gebruik maken van Valys.

OV-coach

Wilt u graag leren zelfstandig te reizen met het openbaar vervoer? Neem contact op met de OV-coach.


Vindt u het moeilijk om met de gemeente een gesprek te voeren over uw situatie? Of heeft u moeite met het invullen van formulieren? En heeft u niemand in uw omgeving die u hierbij kan helpen? Dan kunt u gratis hulp krijgen van een cliëntondersteuner.

Voor Cliëntondersteuning kunt u terecht bij een aantal organisaties. Ook een ervaringsdeskundige of belangenorganisatie kan u helpen. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis en onafhankelijk.
De cliëntondersteuner helpt u met:
- uitzoeken wat de juiste zorg of ondersteuning voor u is
- in contact komen met de juiste organisaties
- aanvragen van de juiste zorg of ondersteuning en samen een gesprek voorbereiden
- de administratie die nodig is voor de zorg of ondersteuning.

Ook de medewerkers van de PlusPunten kunnen u helpen de juiste ondersteuning te vinden.
Kijk op de site van de gemeente Haarlemmermeer of voor algemene informatie op de site van de Nationale ombudsman - cliëntondersteuning.

BGH (Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer)

Vrijwilligersorganisatie die  het algemeen belang voor mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte behartigd en advies geeft.

Bezoekadres
Dr van Dorstenstraat 1
2132 JR Hoofddorp

Postadres
Postbus 429
2130 AK Hoofddorp

Telefoonnummer
023 569 88 81

Eigen Plan

Onafhankelijk clientondersteuning door gesprekken thuis met de coach, gericht op regie over het eigen leven. Eigen Plan kan ingezet worden wanneer u klem zit. Wanneer er zorgen zijn over opgroeien van kinderen, scheiding, schulden, dreigende ontruimingen, buurtconflicten, na detentie, bij ziekte, ruzie, mantelzorg, wonen en alleen zijn.

Voor deze ondersteuning heeft u een beschikking/verwijzing of indicatie nodig.

Postadres
Postbus 10054
1001 EB Amsterdam

E-mailadres
contact@eigen-plan.nl

Telefoonnummer
06 52 000 360

Gemeente Haarlemmermeer - cliëntondersteuning

KBO Haarlemmermeer

Katholieke Bond voor Ouderen.

Belangenbehartiging en activiteitenaanbod voor senioren (55+) uit de hele Haarlemmermeer.

Bijeenkomsten vinden plaats op verschillende locaties. 

Telefoonnummer
06 34 03 05 98

MeerWaarde

Welzijnsorganisatie in gemeente Haarlemmermeer. Ondersteunt inwoners om knelpunten te signaleren, te voorkomen en zelf aan te pakken, en grip te krijgen op de situatie.

Telefoonnummer
023 569 88 88

MeerWaarde - PlusPunt Informatiepunt

Voor inwoners met praktische vragen en vragen over financiën/ voorzieningen.

Telefoonnummer
023 569 8888

Migrantenorganisaties Inloopspreekuur (MOI)

Seniorenvereniging Haarlemmermeer Noord

Plaatselijke belangenbehartiging en activiteitenaanbod voor senioren.

Bezoekadres
Beemsterstraat 4
2131 ZB Hoofddorp

Website
www.sv-hn.nl

E-mailadres
secretaris@sv-hn.nl

Seniorenvereniging Haarlemmermeer Zuid

Plaatselijke belangenbehartiging en activiteitenaanbod voor senioren. Ook voor vervoer (De Krimbus) kunt u bij de seniorenvereniging terecht.

Voor meer informatie over De Krimbus kunt u contact opnemen met de coördinator van maandag t/m vrijdag van 9.00 - 18.00 uur op telefoonnummer 06 33 80 92 47.

Bezoekadres
Eugénie Prévinaireweg 63
2151 BB Nieuw-Vennep

Website
www.sv-hz.nl

Telefoonnummer
0252 68 19 85

Humanitas

MEE

Ondersteuning bij leven met een beperking

Website
www.mee.nl

Nationale ombudsman - cliëntondersteuning